![]() |
Referater
|
Innlån med NILL i
|
Samsøk |
OK til Bibliofil-bibliotek OK til Aleph-bibliotek. NILL-skjema finnes nå
OK til Bibsys ASK - er nå lenket opp mot Samsøk |
Sambok
BIBSYS |
OK til Bibliofil og Bibsys
OK fra Bibsys ASK |
|
|
||
Innlån uten NILL i
|
Samsøk
|
IKKE i orden til MikroMarc-bibliotek Deretter kopiere post og lime inn i ”Ny bestilling”. + Lagre post.
IKKE i orden Bestille i Sambok. Deretter kopiere post og lime inn i ”Ny bestilling”. + Lagre post. Aleph og Mikromarc har NILL-skjema, men ikke NILL-logo. - Det fungerer ikke mot vårt Innlån (Aleph/Gjøvik 21.4.06) Tidemann ikke testet. |
Sambok
Gjelder |
||
Fjernlån med NILL fra
|
Bibliofil Aleph Mikromarc |
OK OK OK m/bestillingsrutine via (MappaMi også for
|
NILL-status
Andre biblioteksystemer: Sammendrag
Aleph |
OK
|
MikroMarc |
Fjernlån OK (hovedtrekk) Innlån IKKE OK |
Bisys Ask
|
OK |
INNLÅN
Delløsning så langt:
* I innlån er det nå mulig å bruke strekkoden på det innlånte materialet!
Vi (Tore Morkemo og Fagutvalg for Utlån) tenker oss i hovedtrekk depotløsningen slik:
Kommentar fra gruppa:
- Eget fanekort for depot: ingen spesielle ønsker om det. Derimot kan vi tenke oss at depot får egen ”vis-gruppe”: ”Vis depot” er til vanlig skjult, dvs. uten hake. Når vi ønsker å søke blant depot-bøker, hakes denne av og vi kan søke hver for seg eller i alle grupper samlet.
Fordelen ved ei vis-gruppe er at man kan ha felles søking i alle eller utvalgte grupper, mens ved et egen fanekort vil man måtte søke opp på nytt hvis en vil ha med depot.
Mulig ulempe er at i vis-gruppa kommer alle status-grupper med, men ved å sortere på kolonneoverskrifter bør dette være oversiktlig nok likevel. Det er dog begrenset hvor mye bøker et bibliotek har i depot til enhver tid.
- CCL-søkefelt i Fjernlån: Det var ingen som hadde spesielt ønske om dette.
- Selve bestillingsposten, for eksempel ”10 bøker på somalisk” bør kunne flyttes over i ”Returnerte” når hele depotet er levert. Blir ellers liggende igjen. Dette bør skje automatisk. Mulig?
OK nå? Dette bør være løst nå når vi kan bruke eierbibliotekets strekkode ved mottak og utlån. (Eksemplarnummer ”teller med” ikke bare tittelnummer).
Kommentar fra gruppa:
- Lesesirkelvarianten! OK med bruk av eierbibliotekets strekkode, men hvordan skal vi bestille? En del mener at depotfunksjonen kan brukes. Til nå har vel de fleste sendt én e-post med beskjed i meldingsfeltet om antall eks.
Noen sender ønsket antall poster. Noen fylkesbibliotek svarer da at når første post er behandlet, så forsvinner de gjenstående poster (ikke helt ulogisk inntil nå - i og med at bare tittelnummer har vært brukt).
- Bestilling av flerbindsverk fra Samsøk eller Bibsys: f.eks. b. 3 av et verk: Postene er mangelfulle. I dag må vi bruke meldingsfeltet for å gi beskjed om hvilke bind som ønskes. Bedre løsning etterlyses.
Framtidsønske i 2005: idéelt sett skulle man via menyvalget fra den avviste posten ha gått direkte inn i Samsøk/Bibsys eller andre med tittelen/ISBN og søkt opp denne på nytt.
Ønsket er oppfylt!!!
Dette fungerer fint, men vi mangler oppfølgningen:
Den nye bestillingen burde blitt lagret over den gamle.(Det lagres nå en ny post). Lånenummeret bør følge med.
Også viktig: Alle meldinger - også fra den opprinnelige bestillingen bør henge med i "Ekstra info-" f.eks. "Boka er avvist fra x bibliotek, dato, år". (På sammen måte som i ”Opprinnelig bestilt”)
Det har vært stilt et ønske om å kunne endre eierbiblioteket lokalt. Vi tror det kan være like greit å slette lokal post og lagre ny i stedet for å lage
et system for å endre eier på posten.
OBS! Lånenummeret ved ”Avvist bestilling” må ikke forsvinne.
Det må hvis mulig følge med over på den nye bestillingen.
Se Bugzilla 575 ”Sende med lånernummer til Samsøk fra Innlån”:
Posten må henge med på låneren selv om den er avvist inntil den er bestilt på nytt eller blir slettet. (Dette er avhenging av at lånenummer ikke blir slettet)
Men: i lagret kopipost i ”Ny bestilling” er år, volum, heftenr og sidetall med. Artikkelens forf. og tittel mangler her også.
I sendt kopipost fra ”Ny bestilling” er år, volum osv. med. Også forf. og tittel. Vertsdokumentet er med i ”Opprinnelig best”. Bortsett fra dette siste, som blir litt merkelig, altså OK. Prioritert sak
Kjekt å ha når vi får purring via e-post fra eierbibliotek og vi må søke opp tittel i Innlån (Bugzilla 62)
(Dato på purring fra bestillende bibliotek er med)
Kommentar fra gruppa:
Dette varierer: Mange hos noen, ingen hos andre.
Ønske fra gruppa:
· Adresselapp ved innlevering. Vi kan parameterstyre om vi vil ha adresselapper på bøker vi skal returnere. På denne utskriften ønskes biblioteknummeret til eierbiblioteket (nasjonalt lånenummer). De som bruker ”Norsk bibliotektransport” o. l. ønsker adresselapp med stor skrift. Ønske: Mal for adresselapper. (Mulig at dette har vært sak tidligere)
Saker som ikke haster:
· Ved reservering nr. 2 på en innlånt tittel, får vi ikke melding om dette. En melding ”OBS. Låner nr. 2” eller lignende ønskes. Mulig? Slik at vi ikke sender tilbake ei innlånt bok som vi har flere på venteliste på.
Se Bugzilla 71 ”Videre res. av innlån”. Hvis boka allerede er returnert i basen, men ikke fysisk: mulig løsning ”Tilbakestill status”. Deretter kan låner endres. (Ikke høyt prioritert sak).
FJERNLÅN
Kommentar fra gruppa:
Ingen følte spesielt behov for denne.
Det er pr i dag mulig å søke opp titler i TkSøk ved hjelp av posttyper, for eksempel: ”posttyper=fjernlån” og ”posttyper=innlån”
F.eks. at det står "Fjernlån (4)" slik at det er lett å se om det er noe nytt.
2 MappaMi- saker:
Sletting i MappaMi bør derfor slette i Fjernlån i eierbiblioteket -? (Sak meldt fra Hamar)
Kommentarer fra gruppa:
Stemmer: sletter ikke i Innlån ikke forbindelse (Lill). Hvis noen prøver å slette en reservering herfra, ønskes en melding om at det ikke lar seg gjøre. Man bør henvises til å slette fra Innlån med: ”Slett bestilling med melding til eierbiblioteket”.
- Flere syntes forholdet mellom ”Reservering” og ”Fjernlånsbestillinger” var uklart.
En mulig løsning er å legge inn sperre på å sende hvis man har glemt å hake av for ”reservering ønskes /ønskes ikke”. Da må vi eventuelt få en boks til her: en for hvert valg. Dette blir på samme måte som sperringen som allerede fungerer hvis lånenummer er glemt.
Kommentarer fra gruppa:
Avhaking for ”Res. ønskes” og ”Res. ønskes ikke”: Når en av disse er valgt, kommer ingen boks med spørsmål. Spørsmål, hvis glemt. Noen kunne tenke seg parameterstyring angående ønske om beskjed.
Ikke i orden fra MikroMarc sin side når bestillende MM-bibliotek ikke bruker MappaMi ved best. av CD'er og annet som ikke har noen unik identifikasjon [bestiller via klipp og lim i MM's fjernlånsmodul], Tore 20.3.06
Sak fra Finnmark: Er det fler enn oss som har problemer med fjernlånsønsker fra bibliotek som
benytter Mikromarc 2 fjernlånsmodul i stedet for MappaMi når de bestiller lån?
Fjernlånsønskene fra disse bibliotekene ser i utgangspunktet greie ut, men Bibliofil klarer ikke å utnytte informasjonen i NILL-meldingen til å hente ut bestandsinfo, slik at behandlingen av fjernlånsønskene ikke går like glatt.
Men OK når bestillende MM-bibliotek bruker MappaMi for bestilling.
Vi tok først utgangspunkt i oversendt status-liste fra fagutvalg for utlån og gikk gjennom de fleste punktene og spørsmålene. Noen spørsmål synes vi angikk mer innlån/fjernlån og disse gikk vi ikke inn på. Gjennomgangen av oversendte saker/spørsmål fra utlånsgruppa førte også til at vi også kom til å berøre de fleste spørsmålene som var satt opp til diskusjon. Følgende ble diskutert:
Det er en del inkonsekvens i språkbruk, for eksempel passord/pin-kode. Dette skyldes at enkelte bibliotek har lokale varianter av MappaMi og disse har ikke blitt rettet opp ved nye versjoner. Tore skal se over/endre der det trengs.
Ønske om mer intuitiv pålogging. Lånenummer er for langt, men lengden er det ikke noe å gjøre med. Imidlertid kan man kanskje i fremtiden lage en videosnutt som viser hvordan man skriver inn/logger seg på/bruker MappaMi. Kanskje det kan legges en ”rutine” som informerer låneren via en standard e-post om MappaMi. Førstesiden til MappaMi bør skille mer på hjelp om systemet, for eksempel hvordan lage PIN-kode og på innholdet dvs. hva MappaMi omfatter. Et klart ønske er en bedre strukturert side med et enklere brukergrensesnitt og et bedre design.
er uoversiktlig/ litt rotete. Det ønskes bedre struktur på siden. Noen steder i oppsettet er det brukt tabeller andre steder ikke. Alle registrerte data som er lagt inn i Låneregister bør vises i MappaMi, for eksempel alle telefonnummer. Ønske om at også meldingsfeltet fra Låneregisteret bør vises… (Jfr. Bruker skal ha innsynsrett), men dette feltet må i så fall ”vaskes” først, fordi det kan stå ”uheldige” opplysninger her. Dette tas til etterretning/skal sees på iflg. Tore.
En del inkonsekvens i språket. Noe norsk språk henger igjen. Dette skal også gjennomgås/rettes av Biblioteksystemer på sikt. Noen har reagert på forkortelsen DIY Do It Yourself. Tore med flere mente at dette er et velkjent begrep blant engelsktalende og at man bør bruke dette.
Ønsker om lettere fornyelsesmulighet i forhold til Fjernlån. Hamars ønske om at plass i reserverings må vises, må skyldes en feil hos Hamar (Tore tar kontakt ).
Det blir problemer i forhold til interessemail, når man foretar rettelser i katalogbasen for eksempel i forhold til Dewey. Lånere kan da miste sine ferdige definerte interesseområder. En delvis løsning er å bruke se-henvisninger i mellom gamle nye emneord. Ellers kunne man for eksempel ta ut rapporter for å få lister over emner/interessefelt som ikke har ”slått til” for eksempel på et år. Tore hadde ikke andre umiddelbare løsninger på dette problemet.
Et ønske om å reservere flere eksemplar av samme tittel. Dette er spesielt ønsket fra lånere som er med i lesesirkler (Trondheim bibliotek)
Et ønske om å kunne reservere ”nybestilte” bøker direkte via MappaMi (Voss bibliotek).
Betaling av gebyrer via MappaMi:
Et ønske fra Trondheim om at publikum bør ha mulighet til å betale gebyrer via MappaMi. Biblioteksystemer har sett på dette, men har ingen konkrete planer om å gjøre noe med det i nærmeste fremtid.
Det arbeides med dette i forbindelse med et nytt uviklingsprosjekt Lånerinitiert innlån (LII). Jfr. presentasjon Ola T. Kogstad - Brukermøtet 12.mai, 2006.
i prioritert rekkefølge:
1. Ønske om en bedre strukturert informasjon/startside med et enkelt brukergrensesnitt og et enkelt design
2. Bedre struktur på Lånerinformasjonssiden
3. Mulighet for bruk av betalingskort for å betale gebyrer
Referent: Kjellaug Ellingsen
600 skoler bruker i øyeblikket BIBLIOFIL
Fagutvalg for skolebibioteks mål er å forenkle modulene og tilpasse dem skolebibliotekenes krav.
Flere mente at forbedringer i det selvbetjente utlånet var et stort skritt i riktig retning!
Kort diskusjon:
Fordeler ang. lånekort:
Kort diskusjon ang. overgangen fra passord til pinkoder.
Mange skoler synes pinkoder var et tilbakeskritt fordi pinkoder er vanskeligere å huske for elever enn passord (som ofte er "bamse", "rød" og andre enkle ord). Man lurte på om det var mulig å få tilbake passord for skolene (kanskje spesielt barneskolene).
Hvorfor går man fra passord til PIN-kode?
Det har med fjernlånsprotokollen å gjøre i forbindelse med felles lånekort
Forklaring v/ Ola Kogstad:
All sikkerhetskopiering foregår om natten. Man stopper alle prosesser om natten. Det er en grunnleggende måte å holde systemet oppe å gå. Lisensrydding forgår. Det er ikke mulig å svare på om man kan få automatisk pålogging etter dette.
Hvordan ordner man det praktisk på den enkelte skole for å få logget på utlånsmaskinen om morgenen?
Under skolejobber er de nasjonale lånekategoriene fjerna på de fleste rapportene/jobbene. Men når man er i utlånsbildet og gjør et oppslag på låner, vil man få de nasjonale lånerne. Når en skriver noen få bokstaver, gjøres det oppslag i hele lånerregisteret, inkludert de nasjonale lånerne. Mange skoler
mente dette var tungvint, og at det tok lengre tid å finne ønsket låner.
Er det mulig å få skolens navn på strekkode-etikketten?
Det er kommet et nytt parameteroppsett på at man kan fornye utlånet direkte på skjermen
Veiledning på dette skal komme fra Vidar eller Lill
Svar i etterkant fra Lill Bjørvik:
3.2. Varslingslyd ved innlevering
For å få en varslingslyd ved meldinger om purregebyrer, regning sendt og reservering, trenger du høytaler til pc'en (innebygd eller ekstern) og lydkort. I windows velger du Start -> Innstillinger -> Kontrollpanel ->Lyder. Under Lyder> velger du - Utropstegn (denne må være aktiv).
Du kan også velge mellom ulike lyder og teste lyden ved å trykke på den lille play-pilen.
Det må være en nettverksskriver og vi kan ikke velge dersom vi ikke har fått lagt inn flere valg.
Svar fra Ola Kogstad: Brevmalene kan programmeres.
Brevmalene kan inneholde logikk som overflødiggjør behovet. Man kan ved siste gangs purring (2. gangs purring) f.eks. gjøre oppmerksom på at dette også er et regningsvarsel). Dette er mulig, men ikke særlig vanlig.
Mange bibliotek legger inn en generell melding i purrebrevsmalen, f.eks:
"Etter 2. varsel blir det sendt inkassovarsel/erstatningskrav med ekstra gebyr kr 50.00"
TKSøk er vanskelig for skolebibliotekarer:
Reservering av bøker er tungvint
Websøk er mye enklere enn Tksøk.
Man ønsker mulighet for reservering når man har boken oppe på skjermen
Og så en gjentatt oppfordring til å følge med på Fagutvalg for skolebiblioteks nettsider (under Arbeidsutvalget) og til å ta kontakt med utvalget dersom man har spørsmål og ønsker:
http://www.arbeidsutvalget.no/skole/Velkommen.html
Referenter: Randi Hausken
Problemstillinger:
Websøk
Hvordan kan vi gjøre katalogene våre mer spennende og nyttige for brukerne våre? Hva er viktigst å prioritere?
Regionale samsøk
Vi har fått mange regionale samsøk for publikum. Hva er det viktig å legge vekt på når design og funksjonalitet nå videreutvikles?
Deltakerne ga positive tilbakemeldinger på den nye søkeforslags-funksjonen. Noen mente det var uheldig at trefflista kom på samme side som søkeskjemaet. Dette er forskjellig fra et ordinært søk (der trefflista kommer opp på en egen side).
Odd Arne Jensen fra Bibliotek-Systemer viste forslag til ny design for websøket. Tilbakemeldinger:
Gode standardløsninger som krever minst mulig tilpasning / parameterstyring på det enkelte bibliotek er viktig. Ikke alle bibliotek har kapasitet eller kompetanse til store endringer. For brukere som bruker flere bibliotek er det også viktig at websøket er mest mulig likt i de forskjellige bibliotekene.
Universell utforming/lesbarhet er viktig når ny design velges. I størst mulig grad må websøket passe inn i (eller kunne tilpasses) det lokale bibliotekets nettsider og være en integrert del av disse. Bruk av bilder er ok hvis de ikke blir for dominerende. Det er selve søkeskjemaet som er det sentrale på førstesiden. Vi ønsker i tillegg tydeligere lenker til MappaMi, Safarisøket (for voksne og barn) og Kikkhullet enn tilfellet er i dag. Vi diskuterte ikonbruken og var enige om at tekst er ønskelig i tillegg til bilder for å tydeliggjøre disse lenkene. Flere brukere gir negative tilbakemeldinger på navnet ”MappaMi”. Det er ikke intuitivt hva som ligger i dette valget. Derfor er tekst nødvendig i tillegg.
Vi snakket også om navnet Websøk. Flere mente at dette ikke var klart nok, og at vi burde bruke litt tid på å finne en bedre betegnelse. Det kom fram et ønske om å skille tydeligere på hvor du søker (valg av database) og måten du søker på (type søk som enkelt/detaljert/ccl-søk). Dette er ikke godt nok i dagens websøk. Standard søkeskjema er ikke godt nok når det gjelder musikkmateriale. Flere bibliotek har laget spesielle tilpasninger for musikk-søk, men det burde finnes en standardløsning som kan brukes av alle bibliotek. Bibliotek-Systemer ønsker tilbakemelding på hvilke krav som stilles til et musikk-søk.
Erfaringer til nå:
Regionalt samsøk brukes mest av bibliotekene. Trenger videreutvikling for å bli et godt redskap for sluttbruker/låner. Det har vært problemer med søk mot Micromarc-bibliotekene.
Til videreutviklingen:
Det er viktigst å prioritere et brukergrensesnitt for sluttbruker/låner. Også her trenger vi gode standardløsninger som krever minst mulig tilpasning. Søket bør være så enkelt som mulig enklere enn i dag. Førstesiden skal inneholde det sluttbruker trenger. Søk mot databaser med andre systemer enn Bibliofil via Z39.50 kan bli bedre. Søkeskjemaet må kun inneholde felter/muligheter som fungerer mot alle system, ikke for eksempel ccl-søk. Skolenes baser bør ikke inngå i en standardløsning. De som allerede har tatt i bruk regionale samsøk må gi tilbakemeldinger om ønsker til videreutvikling.
Prioriteringer: Det var enighet om at videreutvikling av brukergrensenitt/design i websøk og regionale samsøk burde prioriteres Det var et ønske at websøket og de regionale samsøkene må utvikles parallelt og sees i sammenheng med hverandre.
Referent: Leif Hansen
Innføringen av disse har stort sett gått greit, og alle virket fornøyd med hvordan det fungerer i dag. Anbefaler at bibliotekene bare beholder det nye nasjonale lånekortet. Dersom det blir brukt som lokalt kort i dag, kan det gjøres om til felles lånekort seinere.
Asker viste fram et multilånekort (lånekort, adgangskort m.m.) som ……………..
Spørsmål om evt. endring av hvordan satser for purregebyrer beregnes er så omfattende at det bør forberedes grundig og evt. tas opp på neste brukermøte.
Ved fjernlånsbestillinger praktiserer mange bibliotek i dag å legge en reservering på bestilt tittel dersom den ikke står på hylla. Det kom fram ønske om en avkryssningsboks ”Ønsker ikke reservering”. (ved siden av ”Ønsker reservering?”
Det har kommet opp ønske om å få en funksjon i utlånssystemet som håndterer bøker som legges til side for seinere henting (låner ringer og spør etter en bok som står på hylla, og som vi legger til side for låner).Be ikke betraktet som viktig. Kan vi ikke nøye oss med å endre statuskode til hentehylle (dette kan vi redigere sjøl) eller låne ut til egen låner, ”Til avhenting”?
Det har blitt etterlyst en ordning med hurtighylle (se http://problem.bibsyst.no/cgi-bin/bugzilla/show_bug.cgi?id=2567), altså en egen hylle for eksemplarer med kort lånetid (typisk en uke) og som ikke skal reserveres. Det er i dag to muligheter for å ordne dette: det ene er å gi eksemplaret enn annen dokytyp, det andre er å tilordne det en anne avdelinbg.
Tore tenker videre.
Tore gikk gjennom fagutvalgets forslag til depotløsning (se ref. http://www.arbeidsutvalget.no/utlaan/referat030506.html)
Det kom fram ønske om at det kom med hentedato/forfallsdato på utskriften som kommer ved innlevering av reservert bok.
Biblioteksystemer lager en mal på hvordan det skal være i malen som skriver ut denne
Referent: Hugo W. Høymo
Dette er ikke et enten eller man må gjøre begge deler parallelt. Ferdigstilling må gjøres hele tiden, uavhengig av langsiktig utvikling.
Følgende ble foreslått:
Det er en fare for at slike blogger blir lite brukt, det krever kanskje opplæring av brukerne ellers blir dette bare for en engere krets av innvidde?
For Bibliofils del kan det være en blogg som er nært tilknyttet websøket - med brukerkommentarer og anbefalinger av bøker.
Kanskje knytte Bibliofils katalogdata til Whichbook for å hente inn anmeldelser?
Flere samarbeidsprosjekt med andre institusjoner i ABM-sektoren (se trondheimsbilder.no).
Eksempler på brukermedvirkning: Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane, Haram folkebibliotek, Reaktor.
Svaret er begge deler det blir forskjellig fra modul til modul. Det er aktuelt å beholde Tksøk som et ekspertsøk selv om man kan søke ganske avansert i websøket.
Man må også ha et søk som bare er publikumsorientert. Dagens websøk er knyttet for mye til spesielle bibliotektekniske gjøremåter, det må bli mer publikumsvennlig.
Mulighet for å legge ut et webspørreskjema for å finne ut hva folk ønsker seg av biblioteket.
F.eks. fjernlån/innlån har vært lite kjent blant publikum. Brukerne må kjenne til mulighetene for å kunne stille krav.
Kartvisning av bøkenes plassering på hylla kan gjøres mer brukervennlig, for eksempel kart med perspektiv (jfr. Stockholm stadsbibliotek)
Referent: Trond Remme
Vidar Ringstrøm frå Biblioteksystemer var vår guide inn i Webminsfæren.
Webmin er ein erstatning til ”skallet” i linux. Webmin er eit stort program, og Biblioteksystemer har ”renska” programmet til dei tenestene som er aktuelle for biblioteka. Webmin vert ikkje oversett til norsk.
Kort fortalt er Webmin grei å bruka til å administrera brukarar og utskrifter.
Webmin har 4 modular.
TIPS:
Prosessar
Om det er store prosessar som går som ikkje treng å gå kan ein avslutta desse. (krev kunnskap om kva prosessar som ein kan avslutta)
Cron
Brukere/Grupper
|Brukermøter | | Arbeidsutvalget | | Fagutvalg | | Valgkomite | | Retningslinjer | |
Sist oppdatert 19.05.06 av arbutvalg@bibsyst.no